Symposium, 5-6 juni 2025

Amsterdam Symposium on the History of Food

Op 5 en 6 juni 2025 is het achtste Amsterdam Symposium on the History of Food. Het thema van dit jaar is 'Food and the city'.

Datum
05 juni - 06 juni
Tijd
10:00 uur - 17:00 uur

Dit symposium is in het Engels. 

Locatie: Singelkerk, Singel 452 in Amsterdam. 

Thema

Het thema van het symposium is Food and the city en wordt als volgt omschreven:

Cities have played a central role in the history of food. Their impact on the organization of food systems, the rise of modern food technologies, and the emergence of new food cultures and identities has been so profound that some scholars have declared it difficult to “separate urban food history from food history tout court.” The growth of cities, towns, and other dense settlements, in turn, has been shaped decisively by geographies of food production and consumption within and across city borders. Food trade, imperialism, and migration have expanded metropoles’ transportation networks, sensory landscapes, and culinary infrastructures. Migrant marketplaces have forged new alignments of global food chains, conjuring new forms of customs, commerce and cuisine. 

Programma 

Het symposium vindt plaats op 5 en 6 juni 2025. Hieronder vind je het programma van de twee dagen. Je kunt zowel live als online aansluiten. 

Dag 1, 5 juni: 

  • 10:00 - 10:05: Welkomstwoord
  • 10:05 - 11:00: Keynote lezing door Kate Brown
  • 11:00 - 12:00: Panel 1: Economics of food provisioning
    • Chair: Lisa Haushofer
    • Ayşen Tanyeri and Nil Tekgül 
      Food Provisioning to the Cities in the Early Modern Period: A Comparative Analysis of the East and West
    • Renata Motta
      Alleviate hunger while transforming the city: food sovereignty, diverse economies and agroecology
  • 12:00 - 13:00: Lunch
  • 13:00 - 14:00: Panel 2: Urban food activism
    • Chair: Amber Striekwold
    • Hanna Garth 
      South Central Los Angeles, ways of combatting  urban food inequality
    • Peter van Dam and Max Hell
      Feeding the Movement: Food as a Tool for Urban Social Transformation in Amsterdam’s Squatter Communities, 1970s-Present
    •  Joel Mead
      Hens in the hinterland: ‘Chickens’ Lib’, and the protest against battery cage eggs in Britain 1971-1989
  • 14:30 - 15:30: Pauze en intermezzo
  • 15:30 - 17:00: Panel 3: Colonial relations in the city
    • Chair: Jon Verriet
    • Aastha Gaur 
      Hierarchies of Flesh: Caste and Meat Markets in Late 19th Century Western India
    • Richard Herzog 
      What uprisings in Mexico City reveal about Spanish anxieties and food hierarchies (17th century)
    • Ary Budiyanto 
      Saoto Peddlers in the Colonial Cityscape: Food, Hygiene, and Urban Life in Java

Dag 2, 6 juni 

  • 09:30 - 11:00 - Panel 4: Blurring boundaries
    • Chair: Manpreet Janeja
    • Voltaire Cang 
      Reviving Food Production and Reclaiming Agricultural Heritage in Tokyo
    • Sümeyye Hoşgör Büke 
      Grocery Stores at the Intersection of Eating Out and Eating at Home: Food Consumption in Eighteenth-Century Istanbul
    • Helen Van
      The City on a Sizzling Pan: Globalization, Industrial Foods, and the Making of Saigonese Cuisine Post-Đổi Mới
  • 11:00 - 11:30 - Pauze
  • 11:30 - 13:00 - Panel 5: Urban transformation
    • Chair: Merit Hondelink
    • Bernardine Farrell 
      Moving and Making: How the herring - ‘silver darling of the sea’ co-designed an urban coast
    • Jessica Kenyatta Walker 
      Gardens In the House: Detroit House Music and African American Foodscapes 
    • Kenneth Iain Macdonald 
      Commercial Class Wars: Food, Mobility, and the Right to the Street in late 19th Century Toronto
  • 13:00 - 14:00 - Lunchpauze
  • 14:00 - 15:45 - Rondetafelgesprek The city, food and sustainability
  • 15:45 - 16:00  - Einde
     

Over het symposium

Het Amsterdam Symposium on the History of Food is een jaarlijks, internationaal symposium en een belangrijke bron voor voor kennisuitwisseling in Nederland rond het thema geschiedenis van de voeding. Met het symposium stimuleren we debat en onderzoek rond dit onderwerp, en delen we academisch onderzoek met een breder publiek. Bij het Allard Pierson beheren we de de grootste collectie over culinair erfgoed in Nederland. Deze collectie geeft inzicht in de geschiedenis van koken, eten en drinken van eind zestiende eeuw tot nu. 

Word Gastronomische Vriend

En draag bij aan het behoud en de uitbreiding van een van de grootste gastronomische collecties van Europa. 

Lees meer