Visie en missie
Het Allard Pierson verzamelt, beheert, ontsluit, onderzoekt en presenteert waardevol en relevant cultureel erfgoed van de oudheid tot nu. Wij maken dit toegankelijk voor iedereen, ten dienste van wetenschap en samenleving, ter lering en inspiratie. Dit doen wij als onderdeel van de Universiteit van Amsterdam en vanuit het historisch hart van Amsterdam.
Wij geven vanuit verschillende perspectieven inzicht in het verleden en houden tegelijk de vinger aan de pols van de actualiteit. Met voor iedereen toegankelijke collecties en gesteund door de kennis en kunde van betrokken medewerkers, onderzoekers, kunstenaars en ons publiek, bieden wij pluriforme visies op de toekomst. Daarbij werken we samen met maatschappelijke en culturele partners, lokaal en (inter)nationaal. Verbinding, transparantie, verdieping, kwaliteit en innovatie zijn onze kernwaarden.

Het gebouw
Het gebouw aan de Oude Turfmarkt 127 is oorspronkelijk gebouwd als hoofdkantoor van de Nederlandsche Bank. Verschillende details herinneren aan dat verleden. Er loopt bijvoorbeeld nog een rails vanaf de kade de entreehal in, voor de karren met geld.

Ontstaansgeschiedenis
Het huidige Allard Pierson bestaat dankzij de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Deze collecties zijn verzameld door bibliothecarissen over een periode van eeuwen. De grondslag voor de bibliotheek van de universiteit werd gelegd in 1578, na de Alteratie, toen de boeken en manuscripten van de rooms-katholieke kerkelijke instellingen in Amsterdam werden samengevoegd tot een voor iedereen toegankelijke bibliotheek. De eerste ‘openbare bibliotheek’ van de Amsterdammers zelf.

Erfgoed op locatie
Allard Pierson is als (toezichthoudend) beheerder van de historische, kunst- en wetenschapscollecties van de Universiteit van Amsterdam verantwoordelijk voor vele duizenden objecten.
Bruikleenaanvragen
Musea, bibliotheken en vergelijkbare instellingen kunnen bij het Allard Pierson objecten aanvragen voor tentoonstellingen. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.
Wie was Allard Pierson?

Allard Pierson (1831-1896) behoorde tot de vooruitstrevende denkers in de negentiende eeuw. Hij werd geboren in een welvarend Amsterdams gezin en kreeg de kans zich breed te ontwikkelen. Aanvankelijk lag zijn interesse bij theologie. Na zijn studie werd hij predikant in Leuven en later bij de Waalse gemeente in Rotterdam. Allard Pierson had moderne opvattingen over het geloof en zette zich af tegen alles in de Bijbel wat onverklaarbaar was. Nadat hij zich had losgemaakt van de kerk werd hij op uitnodiging hoogleraar theologie aan de universiteit in het Duitse Heidelberg.
Ook als cultuurhistoricus was Allard Pierson wars van vastgeroeste ideeën. Toen de Universiteit van Amsterdam in 1877 officieel werd opgericht, viel de keus op hem voor de functie van hoogleraar kunstgeschiedenis, esthetica en moderne talen. Zo keerde hij terug naar zijn geboortestad. Als gepassioneerd beschouwer van kunst en cultuur in de breedste zin van het woord, was hij een voorbeeld voor vele studenten.
Het Allard Pierson, het museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam, draagt met trots zijn naam.
Stichting Allard Pierson
De doelstelling van de Stichting Allard Pierson is steun verlenen aan het Allard Pierson in de meest ruime zin van het woord. In het bijzonder gaat het daarbij om het bevorderen van een grotere bekendheid, het verlenen van financiële steun ten behoeve van het in stand houden, uitbreiden en presenteren van de collectie van het Allard Pierson, het doen verrichten van archeologisch onderzoek en het verlenen van steun voor de uitgaven in de Allard Pierson Series en andere uitgaven van het museum.
Het beleidsplan en (financieel) jaarverslag kunt u hier vinden.
Vrienden van het Allard Pierson
Vrienden van het Allard Pierson is het samengaan van de Vrienden van het Allard Pierson Museum en de Vrienden van de Bijzondere Collecties. De vriendenorganisaties werkten al geruime tijd samen. Beide organisaties hebben een rijke geschiedenis en zijn cruciaal voor het draagvlak van het Allard Pierson, onder meer bij het doen van aankopen. In navolging van het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties zijn zij op 1 januari 2021 verder gegaan als één organisatie: Vrienden van het Allard Pierson.
Vriendenorganisaties
De Vereniging van het Allard Pierson Museum bestond sinds 1969 en stelde zich ten doel de belangstelling voor het museum te bevorderen en bij te dragen tot de bloei van het museum, onder meer door het uitgeven van publicaties en het organiseren van lezingen. Dankzij de betrokkenheid van vrienden en schenkers, particulieren en de zakenwereld heeft het museum belangrijke aanwinsten kunnen verwerven. Verder droeg de vereniging ertoe bij dat in het museum tentoonstellingen en andere activiteiten kunnen plaatsvinden.
De Vrienden van de Bijzondere Collecties werd in 1937 opgericht als Vereniging van Vrienden van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam en was daarmee een van de oudste vriendenorganisaties van Nederland. Vervolgens is deze overgegaan in de Stichting Vrienden van de Bijzondere Collecties, waarin ook de Vrienden van het (voormalige) Theater Instituut Nederland zijn opgegaan. De Vrienden droegen geregeld bij aan aankopen van zeldzame werken die de universiteit uit eigen middelen niet kan dekken. Ook ondersteunden zij incidenteel tentoonstellingen en aanverwante activiteiten.
In navolging van het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties zijn zij op 1 januari 2021 verder gegaan als één organisatie: Vrienden van het Allard Pierson.
Jaarverslagen en andere informatie Vrienden van het Allard Pierson: Klik hier
Jaarverslagen en andere informatie Vrienden van de Bijzondere Collecties: Klik hier
Steun het Allard Pierson
Alleen dankzij de steun van onze Vrienden kunnen we onze bijzondere collecties op het gebied van geschiedenis, kunst en wetenschap blijven behouden en doorgeven.
