GeoZone
Het Allard Pierson beheert een grote en belangrijke collectie kaarten en atlassen. Duizenden daarvan zijn in de zeventiende en achttiende eeuw in Amsterdam gemaakt en verhandeld. In de gratis toegankelijke GeoZone kun je reproducties bekijken van ongeveer duizend kaarten.
Blader op een touchtable door eeuwenoude atlassen. Ook resultaten van actueel onderzoek en nieuwe toepassingen worden hier gepresenteerd.
Op verzoek maken wij een afdruk voor je uit een selectie kaarten van het Allard Pierson – van Hollandse polders tot alle continenten samen.

Vaste tentoonstelling
Maak kennis met de collectie archeologie van het Allard Pierson. Van dierenmummies uit het Oude Egypte en versierd Grieks aardewerk, tot breekbaar Romeins glas en textiel dat in woestijnzand bewaard is gebleven: de voorwerpen brengen de makers én de gebruikers heel dichtbij. Duidelijk is te zien hoe culturen elkaar op allerlei manieren beïnvloeden, door tijden en grenzen heen.
Je vindt de vaste tentoonstelling op de eerste verdieping van het museum. Er zijn diverse zalen over de oude Griekse en Romeinse werelden, en je maakt kennis met de cultuur van de Etrusken in Italië. In het Egyptekabinet kom je alles te weten over tempels en goden. Een kleine zaal is gewijd aan de cultuur van Egyptische christenen in de vroege middeleeuwen.

Studio
Luister je graag naar muziek? In deze ruimte kun je kennismaken met de audiocollecties van het Allard Pierson. Analoge geluidsopnamen zoals banden en cassettes, worden hier gedigitaliseerd. In De Studio kun je luisteren naar opnames van het Muziek Centrum Nederland (Nederlands Jazz Archief, Nederlands Pop Instituut, Donemus en Gaudeamus) en het Theater Instituut Nederland. Van pareltjes van het Nederlandse luisterlied tot legendarische opnames uit het Bimhuis.

Gipsengalerij
Het Allard Pierson bezit bijna 300 afgietsels van beelden uit de oudheid, voornamelijk kopieën uit de Griekse klassieke en Hellenistische periode. Deze beelden bieden inzicht in hoe tijdperken en culturen elkaar beïnvloeden. Veel van deze kopieën zijn gebaseerd op Griekse originelen, soms via Romeinse versies met een eigen twist. Ook de herwaardering van antieke sculpturen in de 16e en 17e eeuw speelde een grote rol in de ontwikkeling van West-Europese kunst.

Verhalenkabinet
Onze conservatoren diepen regelmatig parels uit de collecties op en schrijven er blogs over op onze website. In het Verhalenkabinet, een van de mooiste ruimtes van het Allard Pierson, staat elke paar maanden een nieuwe blog centraal: je kunt het object waaronder de conservator schrijft dan zelf bekijken. In een video die speciaal voor deze kleine presentatie wordt gemaakt, gaat de conservator in gesprek met een expert uit de praktijk. Wat kan een object uit het verleden ons vandaag de dag vertellen?
Tentoonstellingsarchief
Bekijk hier de tentoonstellingen die voorbij zijn.