Het Allard Pierson ontwikkelt cursussen voor professionals die zich willen specialiseren in het werken met erfgoedcollecties. Deze cursussen zijn ontworpen om diepgang te bieden aan conservatoren, collectiespecialisten en catalografen die een stap verder in hun boekhistorische specialisatie willen zetten, maar ook voor onderzoekers die voor hun project deze specialisatie nodig hebben. Voor de cursussen boekgeschiedenis zijn er twee instapniveaus (beginner of gevorderd); het Jewish Heritage Seminar is speciaal voor studenten en jonge professionals ontworpen.
Summerschool on the History of the Book
Tijdens de jaarlijkse Summer School History of the Book worden boekhistorische cursussen georganiseerd op beginners- en gevorderd niveau, met een sterk accent op materiële bibliografie. Dit omvat de studie van de materiële aspecten van boeken van vóór 1800, zoals typografie, boekbanden en gebruikerssporen. Deze intensieve, Engelstalige cursussen van meestal drie dagen zijn specifiek ontworpen voor wie zich wil ontwikkelingen in de erfgoedsector met betrekking tot boeken of een goede basis nodig heeft voor boekwetenschappelijk onderzoek. Ze zijn bij uitstek geschikt voor bibliotheek- en antiquariaatmedewerkers, beginnende professionals, Master-/PhD-studenten en postdoc onderzoekers.
De Summer School vindt plaats in de laatste week van augustus en de eerste week van september. De cursussen die we in 2025 aanbieden zijn:
- Fundamentals of the Book before 1800 (27-29 augustus, door Katell Lavéant)
- Expert Approaches to Book Archaeology (1-3 september, door Malcolm Walsby)
- Identifying and understanding different types of binding (4-5 september, door Malcolm Walsby)
De workshops worden in de loop van het voorjaar gepubliceerd in de agenda op de website.
Voor meer informatie, neem contact op met Katell Lavéant via k.v.m.p.laveant@uva.nl.
Amsterdam Symposium on the History of Food
Het Amsterdam Symposium on the History of Food is een tweejaarlijks, internationaal symposium en een belangrijke bron voor voor kennisuitwisseling in Nederland rond het thema geschiedenis van de voeding. Met het symposium stimuleren we debat en onderzoek rond dit onderwerp, en delen we academisch onderzoek met een breder publiek. Bij het Allard Pierson beheren we de de grootste collectie over culinair erfgoed in Nederland. Deze collectie geeft inzicht in de geschiedenis van koken, eten en drinken van eind zestiende eeuw tot nu. Het symposium van 2025 vindt plaats op 5 en 6 juni. Het organisatiecomité bestaat uit Katell Lavéant, Manpreet Janeja, Amber Striekwold, Maarten Kuiper, Merit Hondelink, Jon Verriet en Lisa Haushofer.
Jewish Heritage Seminar
Sinds 2019 wordt om het jaar het internationale Jewish Heritage Seminar georganiseerd. Dit is een samenwerking tussen de Rothschild Foundation Hanadiv Europe en de Bibliotheca Rosenthaliana van het Allard Pierson. Vijftien beginnende professionals en Master-/PhD-studenten uit Europa volgen een week lang een intensief seminar waarin ze reflecteren op Joods erfgoed. Het programma bestaat uit academische presentaties, praktijkgerichte workshops, casestudies en locatiebezoeken aan onder andere het Joods Museum, de bibliotheek Ets Haim Livraria Montezinos en diverse monumenten en gebouwen in Amsterdam.
De volgende editie vindt plaats in augustus 2025. De inschrijving voor het seminar verloopt via een aanmeldingsprocedure en selectie.
Voor meer informatie, neem contact op met Rachel Boertjens via r.j.boertjens@uva.nl.
Steun het Allard Pierson
Met jouw bijdrage maak je het mogelijk om collecties te verwerven, uit te breiden, te restaureren, onderzoek te doen, educatieve programma’s te ontwikkelen en te presenteren aan tienduizenden bezoekers per jaar. Doe je mee?
