Voedingsgeschiedenis

  • Over de collecties
  • Speerpunten / highlights
  • Zoeken in de collecties
  • Contactpersoon
  • Over de collecties

    De Collectie Voedingsgeschiedenis is de grootste collectie over culinair erfgoed in Nederland en geeft inzicht in de geschiedenis van koken, eten en drinken van eind zestiende eeuw tot nu. Met ruim twintigduizend boeken bevat de collectie vrijwel alle belangrijke Nederlandse kookboeken en daarnaast een groot aantal buitenlandse kookboeken, receptenhandschriften en boeken en brochures over drank, voedingsleer, diëten, huishoudkunde, etiquette en talloze andere onderwerpen. Daarnaast is er een uitgebreide collectie menukaarten en een aantal archieven van kookboekenschrijvers en koks.

    De collectie kwam tot stand met aankopen, bruiklenen en schenkingen, van onder andere de Stichting Gastronomische Bibliotheek (met daarin verzamelingen van culinair journalist Johannes van Dam, Joop Witteveen en Bart Cuperus), voormalig Culinair Museum Amersfoort, het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, Willem en Coby Heijting en culinair journalist Wina Born. De collectie bestrijkt met name Nederland, maar ook gebieden die invloed hebben gehad op Nederlandse voedselgewoonten, zoals Frankrijk, Nederlands-Indië, Suriname en meer.

    Speerpunten / highlights

    • Nederlandse kookboeken van 1593 tot nu
    • Nederlands-Indische en Surinaamse kookboeken
    • Etiquetteboeken 
    • Publicaties over voeding en gezondheid (boeken, brochures)
    • Menukaarten van restaurants, vliegtuig- en scheepvaartmaatschappijen en privégelegenheden

    Zoeken in de collecties

    Alle boeken, brochures en de meeste handschriften uit de Collectie Voedselgeschiedenis zijn te vinden via de online Catalogus. Menukaarten en archieven zijn te vinden in ArchivesSpace. Literatuur over deze onderwerpen is te vinden via de online Catalogus.

    In de Handbibliotheek van de onderzoekzaal zijn tijdschriften, naslagwerken, bibliografieën en gedrukte catalogi over handschriften en drukken te vinden. Kun je geen materialen aanvragen of heb je een andere vraag, gebruik dan het contactformulier.

    Voor UvA-studenten of medewerkers: Klik hier

    Voor mensen die niet verbonden zijn aan de UvA: Klik hier

    Contactpersoon

    Word Gastronomische Vriend

    En draag bij aan het behoud en de uitbreiding van een van de grootste gastronomische collecties van Europa. 

    Lees meer