Restauratie van een kinderkookboekje

Dankzij de steun van de Vrienden van de gastronomische collectie heeft het Allard Pierson het oudste kinderkookboek in Nederland kunnen restaureren: Anna, De kleine keukenmeid (1870). Het boekje, geschreven door de Duitse kookboekenauteur Henriette David, geeft veel inzicht in de eetgewoonten en ideeën over gezond eten aan het eind van de 19e eeuw.

Kinderkeuken

Eind 19de eeuw verschijnen in Nederland de eerste kookboeken voor jonge meisjes in het bezit van een poppenfornuisje: mini-circulatiefornuizen waarop je echt kunt koken. De beoogde lezers zijn ‘kleine, aardige meisjes, die graag lezen, schrijven en breijen leeren en regt lief en zoet zijn’. 

De jonge kooksters moeten schoon, netjes en zuinig zijn en snoepen uit de pan is uit den boze. Van Anna leren de meisjes melk-, griesmeel-, aardappelen-, erwten- en biersoep maken.

Er staan recepten voor pudding en andere toetjes als wentelteefjes in het boek, en voor salades, gekookte groenten en drankjes. Geen vlees, want dat vond David geen goed idee voor kinderen. 

Ook leerden de jonge kooksters de ‘bloemenkeuken’ en werden ze vaardig in het opmaken van blaadjes en bloemen alsof het gerechten waren. Met gras als spinazie, madeliefjes als eieren, wortels als biefstuk, een sneeuwbal met viooltjessaus en een pudding van zand. 

Lees meer: https://allardpierson.nl/collecties/kinderkeuken/

Word ook Vriend!

En maak meer van deze bijzondere projecten mogelijk.

Ja, ik word ook Vriend