De Johannes van Damprijs is een oeuvreprijs voor buitengewone verdiensten voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie en is een initiatief van het Allard Pierson - de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam en de Stichting Gastronomische Bibliotheek (SGB). Thérèse Boer neemt de prijs op 2 februari 2026 in ontvangst.
Dat de Johannes van Damprijs toegekend zou worden aan Jonnie en Thérèse Boer is in maart 2025 vastgesteld. De jury heeft hen een paar weken voor het plotselinge overlijden van Jonnie Boer hierover geïnformeerd.
Juryvoorzitter Louise O. Fresco: “Decennialang hebben Jonnie en Thérèse Boer de gastronomie in Nederland naar ongekende hoogte getild en daar weten te houden. Daarbij zijn zij in eindeloze creativiteit, grote eigenheid en werkwijze al die jaren leermeesters en voorbeelden geweest voor velen. Met de prijs willen wij ook speciaal hun mentorschap voor jongere generaties erkennen ."
Directeur Els van der Plas: "Jonnie en Thérese Boer hebben de Nederlandse keuken wereldwijd op de kaart gezet en zijn inmiddels onderdeel van de Nederlandse gastronomische geschiedenis. In het licht van de collectie voedingsgeschiedenis van het Allard Pierson, de grootste collectie over culinair erfgoed in Nederland, kunnen we niet anders dan deze jarenlange inzet erkennen met de Johannes van Damprijs."
Jonnie en Thérèse Boer namen De Librije in 1993 over. Jonnie werkte er als chef-kok en Thérèse als gastvrouw-sommelier. Snel daarna ontving De Librije de eerste Michelinster en zes jaar later in 1999 volgde de tweede en werd Jonnie de jongste tweesterrenchef van Nederland. Sinds 2004 heeft De Librije een derde Michelinster en zijn zij het restaurant dat het langste drie sterren mag dragen. Jonnie en Thérèse Boer transformeerden hun restaurant tot een culinair instituut van wereldklasse. Op de achtergrond worden chef-kok Nelson Tanate, chef de partie Jimmie Boer en mede-eigenaar Isabelle Boer klaargestoomd voor een overname van het bedrijf. Jonnie overleed in april 2025 aan een longembolie..
Johannes van Dam
De Johannes van Damprijs, vernoemd naar culinair journalist Johannes van Dam (1946-2013), wordt uitgereikt sinds 2012. Dit jaar is de tiende editie. De prijs is een initiatief van het Allard Pierson en de Stichting Gastronomische Bibliotheek (SGB). Het Allard Pierson beheert de kookboekencollectie en het archief van Johannes van Dam. Beide zijn door de SGB in bruikleen gegeven.
De nieuwsgierigheid van Johannes van Dam reikte tot de verste uithoeken van de gastronomie. Door middel van zijn boeken en artikelen liet hij een breed Nederlands publiek hier kennis mee maken. Om dit gedachtegoed voort te zetten is in 2012 de oeuvreprijs in het leven geroepen. Zijn collectie kookboeken, die strekt van de 17de tot en met de 21ste eeuw, wordt bewaard in het Allard Pierson.
De jury van Johannes van Damprijs bestaat uit juryvoorzitter prof. dr. ir. Louise O. Fresco (schrijver, wetenschapper en columnist voor NRC), Joris Bijdendijk (chef restaurants RIJKS en WILS), Hassnae Bouazza (journalist voor NRC), Jonah Freud (schrijver en culinair journalist) en Hiske Versprille (restaurantrecensent voor de Volkskrant).
De Johannes van Damprijs wordt mede mogelijk gemaakt door Vrienden van de Gastronomische Collecties van het Allard Pierson - Collecties van de Universiteit van Amsterdam en De L'Europe Amsterdam.
Fotograaf: Lyan van Furth

