Dit thema biedt een unieke blik op de ontwikkeling van boeken en cultuur door de eeuwen heen en brengt de collecties over de geschiedenis van het boek, handschriften, grafische vormgeving en Nederlandse literatuur samen, vanaf de vroege Middeleeuwen tot nu. Ook objecten uit de eerste Stadsbibliotheek van Amsterdam (1578) horen hierbij. Zowel elite- als volkscultuur zijn vertegenwoordigd, met materiaal variërend van middeleeuwse codices tot archieven van grafisch ontwerpers, uitgeverijen, auteurs, almanakken, schoolschriftjes, strips en cartoons.
Verzamelgebieden

De collecties strips, illustraties en populaire drukwerken tonen de evolutie van visuele cultuur in Nederland. Met 300.000 striptekeningen, 6.000 prenten (vóór 1900) en materiaal van kunstenaars als Jan Kruis bieden ze inzicht in maatschappelijke opvattingen, trends en technologieën, van pedagogische illustraties tot satire en alledaagse leven.

Dit verzamelgebied omvat 300 middeleeuwse handschriften, bijna 600 incunabelen en vele vroegmoderne boeken (15e-18e eeuw). Onderwerpen voor onderzoek variëren van boekmaterialiteit, bindtechnieken en decoraties tot schriftontwikkeling, met bijzondere aandacht voor Amsterdamse boekproductie in de 17e en 18e eeuw.

De letterkundige collecties focussen op beeldbepalende Nederlandse auteurs en bewegingen, van Vondel en de Muiderkring tot Reve en Grunberg. Bijzonder is de aandacht voor vertaalpraktijken. Kenmerkend is de actieve rol van auteurs in opinievorming en maatschappelijk debat door de eeuwen heen.

In de collectie grafische vormgeving en typografie vind je zowel bijzonder vormgegeven boeken, affiches en ander drukwerk als de technologische geschiedenis van het grafische vak. Naast het boek is het schrift sterk vertegenwoordigd, van kalligrafie tot letterontwerp.

Dit verzamelgebied heeft betrekking op de geschiedenis van het boek. Het gaat daarbij zowel om het boek als fysiek object als om de geschiedenis van de boekenbranche: de productie, de distributie en de consumptie van boeken. De nadruk ligt op Nederland en op de periode na 1800.