Amsterdam en de Wereld is een uitgangspunt voor onderzoek naar historische en actuele geografische en culturele verbanden. We onderscheiden de verzamelgebieden cartografie en geografie, koloniale en postkoloniale geschiedenis en voedingsgeschiedenis. De collecties bevatten objecten van de 16e eeuw tot heden waaronder kaarten die de internationale ambities van Nederland en handelsnetwerken tonen, evenals kookboeken die de impact van koloniale producten in Amsterdamse keukens weerspiegelen. Het materiaal biedt diverse perspectieven op de invloed van wereldwijde ontwikkelingen op de Nederlandse samenleving en andersom.
Verzamelgebieden

Hollandiae pars meridionalior, vulgo Zuyd-Holland, Amsterdam, Nic. Visscher, ná 1682. Allard Pierson UvA, HB-KZL 34.01.55.
De collectie kaarten en atlassen bevat 175.000 kaartbladen en 5.000 atlassen, met een focus op de Nederlandse commerciële cartografie tot de 20ste eeuw. Ze biedt unieke mogelijkheden voor onderzoek naar de rol van cartografie in nationale identiteit, de ontwikkeling van Amsterdam, kolonialisme en kennisvergaring wereldwijd.

De collecties van het Allard Pierson documenteren diverse koloniale perspectieven, van ontdekkingsreizigers en kaartenmakers tot koloniale bestuurders en (post)koloniale schrijvers. Ze omvatten boeken, kaarten, archieven en andere objecten die de geschiedenis van Nederlandse koloniale overheersing, inclusief Suriname en andere Nederlandse kolonies, weerspiegelen.

De collectie Voedingsgeschiedenis is de grootste in Nederland en biedt inzicht in koken, eten en drinken van de 16de eeuw tot nu. Met ruim 20.000 boeken, kookboeken, receptenhandschriften, menukaarten en archieven van koks en auteurs, bestrijkt de collectie Nederland en invloedsgebieden zoals Frankrijk, Suriname en Nederlands-Indië.