Snackcultuur en broodjeszaken in Amsterdam

Het Allard Pierson zet zondagspecials op de kaart in juni; een lezing mét proeverij. Op 29 juni vertelt Lenno Munnikes over de snackcultuur en broodjeszaken in Amsterdam. 

Datum
29 juni
Tijd
11:00 - 11:45
Prijs
12,50 (excl. museumticket)

In deze specials gaan de sprekers in op een thema uit de tentoonstelling Amsterdam eet! Zij nemen je mee in het gastronomische verleden van Amsterdam en lichten eruit wat typisch was voor de smaak van de Amsterdammer. Ze geven aan hoe deze historie nog steeds zichtbaar aanwezig is in de stad in een 45 minuten durende presentatie. Smaakt dat naar meer? Tijdens de presentatie kun je bijpassende hapjes proeven. We nodigen je graag uit voor deze verrassende ontmoetingen bij het Allard Pierson. 

Een belegd broodje of een snack halen is nu heel vanzelfsprekend. Achter dit fastfood fenomeen schuilt echter een culinaire historie van Amsterdam. Lenno Munnikes neemt je mee in het verhaal over de snackcultuur van Amsterdam, die startte als een nieuwe vorm van buitenshuis eten met snelle gerechtjes eind 19e eeuw. Bakkers, banketbakkers en slagers begonnen hun handgemaakte producten als directe consumptie te verkopen. Broodjeszaken en snackbars werden een beroemd en onmisbaar onderdeel van de naoorlogse Amsterdamse eetcultuur. Zo werd het belegde broodje als typisch Amsterdams verschijnsel ingezonden voor de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958!


Lenno Munnikes is als historicus en antropoloog verbonden aan het Centrum voor Agrarische Geschiedenis van KU Leuven, en als practor verbonden bij expertiseplatform Duurzame Voedselrevolutie bij Vonk MBO. In zijn onderzoek houdt hij zich bezig met broodjeswinkels, venters, automatieken, fastfood en snackbars tussen 1880-1980.