De zure stad

Het Allard Pierson zet zondagspecials op de kaart in juni; een lezing mét proeverij. Op 22 juni zijn dat Paul van Ravestein en Monique Mulder, auteurs van De Zure Stad

Datum
22 juni
Tijd
11.00 - 11.45
Prijs
12,50 excl. museumticket

In deze specials gaan de sprekers in op een thema uit de tentoonstelling Amsterdam eet! Zij nemen je mee in het gastronomische verleden van Amsterdam en lichten eruit wat typisch was voor de smaak van de Amsterdammer. Ze geven aan hoe deze historie nog steeds zichtbaar aanwezig is in de stad in een 45 minuten durende presentatie. Smaakt dat naar meer? Tijdens de presentatie kun je bijpassende hapjes proeven. We nodigen je graag uit voor deze verrassende ontmoetingen bij het Allard Pierson. 

Ratelende wielen van karren op de kasseien, vletten vol zuurkoopwaar in de grachten;  Amsterdam is rond 1900 een levendige smeltkroes van geuren en culturen. Een stad van alle klassen en standen, rijk en arm, emigranten en immigranten. Zuur is wat de venters uit de Amsterdamse Jodenhoek met elkaar verbindt, dat culinaire mengsel van zout, azijn en kruiden waarin groenten worden gelegd. De augurken, uitjes en haringen schilderen de geschiedenis en de ontwikkeling van de stad. 

Paul van Ravestein en Monique Mulder brengen je het kleurrijke verhaal van het Amsterdamse zuur; een onderwerp waarnaar ze al jaren onderzoek doen. Zij zijn bekend als de auteurs van het boek ‘De zure stad’.